Profiel

Photography is my game, the world is my playground”

Na eerst een paar jaar met de de fotocamera van zijn vader ‘gespeeld’ te hebben, zette Dirk-Jan ruim 20 jaar geleden zijn eerste stappen in de fotografie met de aanschaf van zijn eerste eigen spiegelreflex camera, een analoge Nikon F70. In de jaren die daarop volgden bleef hij het merk Nikon steeds trouw. Op dit moment fotografeert hij met een Nikon D800 en D500.

De natuur is voor hem een bron van inspiratie. In zijn beginjaren richtte hij zijn aandacht voornamelijk op de prachtige bergpanorama’s van Oostenrijk en Zwitserland, een wereld welke hem ook nu nog steeds fascineert.
In de loop der jaren groeide zijn interesse naar het onbekende van verre oorden, en de voor vele mensen verborgen wereld van het onderwaterleven. Landen als Maleisië, Indonesië, Filippijnen, de Malediven, Egypte en Bonaire werden diverse malen bezocht.
De laatste jaren zijn reizen gemaakt naar onder meer de amazone regenwouden van Peru/Bolivia met haar prachtige ara's, de woestijnen en wetlands van Botswana, de eindeloze vlakten (Serengeti) van Tanzania, de berggorilla's van het Bwindi Nationaal Park in Oeganda, het ongerepte en veelzijdige South Luangwa National Park in Zambia, de wereldbekende Masai Mara in Kenia, een drietal Nationale parken in India op zoek naar de bengaalse tijger en recent een expeditiereis rond Spitsbergen op zoek naar ijsberen en ander Arctisch leven. Ook werd een rondreis gemaakt door Costa Rica, op zoek naar Pura Vida! alwaar hij in september 2018 een groepsfotoreis zal begeleiden georganiseerd door Unico Travel. 
Echter, ook dichter bij huis zijn prachtige fotoplekken te vinden; meerdere keren bezocht hij de oerbossen van Finland op zoek naar de Europese bruine beer en de veelvraat. Een selectie hiervan is te vinden onder de rubriek "Specials".

In april 2016 werd zijn foto van een duikende ijsvogel, zoals te zien in de rubriek "Vogels", door National Geographic Benelux uitgeroepen tot winnende foto van de rubriek "Dieren in het wild"! 

Het is iedere keer weer fantastisch om als fotograaf door ‘s werelds grootste dierentuinen te mogen reizen, maar ook Nederland kent prachtige plekken, welke zich bovendien uitstekend lenen voor het geven van natuurfotoworkshops. Niemand is immers te oud om te blijven leren.

Voor Dirk-Jan is fotografie naast zijn parttime kantoorbaan een 'must' en een passie. Een 'must' omdat hij met zijn foto's de pracht en kwetsbaarheid van de natuur en de wereld om ons heen wil laten zien. Een passie, omdat de schoonheid van de natuur hem naar buiten en verre oorden lokt. Het belangrijkste voor Dirk-Jan is om in onze hectische hedendaagse wereld aan iedereen die daarvoor open staat te laten zien hoe mooi de wereld om ons heen is, een wereld waarop we zuinig moeten zijn.

 

 

Website door Peter Bilsen